Scrum är en metodik skapad av Jeff Sutherland och Ken Schwaber. Ordet "scrum" kommer från rugbyn, och syftar på momentet när bollen sätts i spel. Tanken är att ett tvärfunktionellt team samarbetar för att göra klart produkten på samma sätt som ett rugbylag spelar tillsammans för att föra bollen mot målet.
Syftet med scrum är att få ordning i projekt med kontinuerliga förändringar, till exempel att kunden upptäcker ett förbisett problem under test av en prototyp. Traditionella utvecklingsmetoder bygger på att skriva krav och göra planer, men i praktiken kommer ändringar i krav som skapar oreda i planerna. Planer ger falsk trygghet. Scrum jobbar bara med korta planer och man gör det viktigaste först.
Scrum omfattar ett antal roller och ett antal beståndsdelar:
Roller:
• Produktägare
Hanterar och prioriterar önskemål om tillägg och ändringar för en produkt. Produktägaren måste vara en fysisk person. Produktägaren ansvarar för backlog och för vad som ska göras.
• Scrummästare
Fungerar som coach för teamet och avlägsnar hinder. Scrummästare ska ha ett agilt tänkesätt. Scrummästaren är ingen teamledare.
• Teamet
Teamet är självorganiserande och tvärfunktionellt. Teamet bör bestå av 3-9 personer. Stora team blir långsamma pga alla interaktioner. Teamet ansvarar för hur det görs. Teamet frågar produktägaren vad som ska göras.
Artifakter:
• Backlog
En samlingsplats för alla önskemål om förändringar av produkten. Produktägaren äger och hanterar backloggen. Det finns ingen begränsning på antal önskemål. I stället används prioritering.
• Sprint-backlog
Den del av en backlog som teamet åtar sig att göra under den kommande sprinten. Uppgifterna som ligger i sprint-backloggen ska vara nedbrutna i deluppgifter och teamet överens om att de är redo att göra (DoR)
• Sprint
Arbetet delas in i sprintar. Varje sprint, som oftast är 2 - 4 veckor lång, inleds med en sprintplanering och avslutas med en sprintgenomgång. Varje sprint bör resultera i något som går att driftsätta.
• Morgonmöte
Ett kort möte för teamet på maximalt 15 minuter för att sprida information. Alla står upp. Alla i teamet svarar på tre frågor:
- Vad har jag gjort sedan igår?
- Vad ska jag åstadkomma till imorgon?
- Vad hindrar mig?
Övriga frågor tas på ett separat möte.
• Sprintgenomgång/demo
En inplanerad granskning av sprintens resultat. Under granskningen visar teamet produktägaren vad som gjorts och produktägaren godkänner funktionaliteten. Sedan visas resultatet i sprinten för alla intressenter. Resultatet av en sprintgenomgång är en ny och uppdaterad backlog om vad som ska göras i nästa sprint.
• Sprintåterblick
Teamet ser tillbaka på det arbete som gjorts under sprinten. Förbättringar identifieras och planeras till kommande sprint.
• Sprintplanering
Ett möte där teamet går igenom de mest prioriterade användarberättelserna i backloggen och drar in dem i sprint-backloggen. Varje användarberättelse bryts ner deluppgifter (sub-tasks) och tidsuppskattas. Antalet användarberättelser som tas in i sprinten avgörs av teamets hastighet.
Begrepp:
Förfining
Användarberättelse
Story points
Story points
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar